Verzorging bij een Eurasier

Een Eurasier heeft een vacht die vrijwel zelfreinigd is en niet erg klit. Dus in tegenstelling tot wat vele zouden denken, is het allemaal niet zo heel veel werk. Bij modder en vuil, gewoon laten opdrogen en het meeste valt er zelf af.
Enkel bij uitzonderlijke omstandigheden afspoelen met de tuinslang/in de douche (zonder shampoo). Om beschadiging van de haren tot het minimum te beperken, borstel je best nooit een natte vacht.

Een wekelijkse borstelbeurt heeft uw Eurasier echter wel nodig! Het geeft de gelegenheid om samen te genieten, maar ook om vacht en huid even te onderzoeken en te checken op de aanwezigheid van teken, vlooien, wonden,... In de ruiperiode wel vaker borstelen.

Tip:

Benodigdheden

Omdat een Eurasier een dubbele vacht heeft, die bestaat uit een ondervacht (wol) met daaroverheen de dekharen, heb je verschillende soorten borstels en kammen nodig;

Borstels met pinnen

Deze borstels hebben dunne ijzeren tanden, vaak met nopjes, hiermee verwijder je vuil en de eerste, kleine knoopjes (zonder pijn). De modderborstel (1C) zonder nopjes gebruik ik niet, maar een iets andere, nog fijnere versie gebruik ik helemaal op laatst op de losliggende haren op de vacht te verwijderen. Finishing Touch

Herdershark en/of Wijdgetande kam

Worden gebruikt om de loszittende onderwol te verwijderen, vooral bij de langere haren van de broek en de staart. Voor wat meer comfort voor je eurasier heb je kammen met roterende tanden. Vooral tijdens de ruiperiode wordt deze hark/kam veel gebruikt.

Roskam paardenborstel en/of zachte borstel

Zijn steeds zachte borstels voor de afwerking en een glanzende vacht te verkrijgen.

Kaptafel

Dit zorgt ervoor dat jij een goede houding (vooral voor de rug) hebt tijdens het borstelen van je hond. Je bent meestal wel even bezig indien je je hond een volledige beurt geeft.

Terug naar menu

Wekelijkse Borstelbeurt

Hoe ga je te werk?

1. Werk steeds stukje per stukje, overlap steeds een deel van het eerder geborsteld stuk. Bij hele lange harige honden kan je de vacht met speldjes ‘wegleggen’. In ieder geval moet je in laagjes werken, je mag niet ‘doortrekken’.

2. Begin met een borstel met pinnen, gebruik vervolgens gebruik je de wijdgetande kam of herdershark, en werk af met een zachte borstel. Werk met deze drie stappen bij elk lichaamsdeel.

3. Bij grotere klitten met de hand ontwarren, niet uittrekken met de borstel of kam (zo beperk je beschadiging van het haar). Houd de pluk met de klit erin goed vast, zodat bij uitkammen/uittrekken de hond geen pijn heeft.

4. Zorg er steeds voor dat de hond geen pijn heeft, hierdoor zal de hond van de kambeurt genieten die aanvoelt als een massage. Werk met snoepjes ter beloning, zo blijft het ook leuk voor je hond.

Wekelijkse Aandachtspuntjes

Buiten de wekelijkse borstelbeurt,
bekijk je best ook wekelijks deze 6 aandachtspunten;

1. Tanden

Let op:

To Do:

Tip:


2. Oren

Let op:

To Do:


3. Poten & Nagels

Let op:

To Do:


4. De poep

Let op:

To Do:


5.Specifiek Reu of Teef

Eurasier Teef

Uit vacht treding:

Check up:


Eurasier Reu

Uit vacht treding:

Check up:


6. Tijdens extreme weersomstandigheden

Winter

Let op:

To Do:


Zomer

Let op:

To Do:

Tip: